Tips om de beste wijn cadeau te geven

Het lijkt bijna onbegonnen werk om een wijn cadeau te geven aan iemand. Want er zijn zoveel winkels en online websites waar je wijn kan bestellen, maar ook zoveel verschillende wijnen. Want ga je voor een witte of een rode wijn? Of kies je toch voor een champagne? En uit welke wijnstreek wil je een wijn aanschaffen? Hieronder staan een aantal tips om de juiste keuze te maken voor jouw cadeau. 

Begin bij de keuze welke wijn cadeau wilt geven

Eigenlijk ligt het voor de hand dat je als eerste kiest welke wijn je gaat uitzoeken, maar het is hoe dan ook de belangrijkste vraag. In welk seizoen ga je de wijn cadeau geven, met welke gelegenheid en voor welk moment? In het najaar en de wintermaanden zal de keuze voor een rode wijn logischer zijn, maar in het voorjaar en in de zomer passen een witte wijn beter. Je kan in de zomer ook gaan voor een goede rosé bijvoorbeeld. 

Wil je kiezen voor een champagne? Dat kan natuurlijk ook. Klassiek wordt de champagne vooral in december gegeven vanwege de feestdagen, maar eigenlijk past een champagne het hele jaar door voor bijzondere gelegenheden. 

Voor welk smaakprofiel wil je wijn cadeau geven? 

Zoals bekend is kan je wijn kiezen uit verschillende smaakprofielen. Het smaakprofiel bepaalt ook waar de wijn het beste bij geschonken kan worden. Zo kent een borrelwijn een heel ander smaakprofiel dan als je een wijn zoekt voor bij een diner met wild. Je kan veelal kiezen uit de volgende smaakprofielen:

  • Licht en fruitig
  • Soepel en rond
  • Vol en krachtig
  • Droog en fris
  • Intens en fruitig

Een basis is dat bij rood vlees ook een rode wijn hoort, terwijl bij witvis er juist een frisse wijn bij hoort. Heb je een gerookte vis? Kies dan ook voor een gerookte wijn zoals een Pinot Gris of een Sancerre. 

Kijk niet alleen naar het etiket 

Er is onderzoek gedaan naar de manier waarop een wijn wordt uitgekozen. De conclusie is dat de meeste keuzes gebaseerd worden op het etiket. Toch geeft het mooiste etiket, niet per definitie de beste wijn. Belangrijke aspecten zijn het smaakprofiel en de type en regio van de druif. Het is begrijpelijk dat het uiterlijk van een wijnfles ons aantrekt, maar de tekst is misschien nog wel belangrijker. 

Maak een persoonlijk geschenk van jouw cadeau

De volgende en laatste stap is het persoonlijk maken van jouw wijn cadeau. Ga voor een wijn die past bij jou, maar ook bij de ontvanger. Doe er een persoonlijk kaartje bij, een speciale verpakking of geef je eigen touch eraan. Je kan naast de wijn ook nog extra’s toevoegen zoals een kaasje bijvoorbeeld die je bij de wijn kan nuttigen. Want niets combineert zo lekker als een goede wijn met een lekkere kaas. En wil je helemaal een combinatie geven? Dan kan je altijd kijken voor een wijn en een hele kaasplank om zo een mooi geschenk te geven voor een bijzondere avond.